Ako podať daňové priznanie?

6. jún 2024

Autor Šimon Briatka

Podľa dostupných údajov pracuje najviac Slovákov formou zamestnaneckého pomeru. Za drvivú väčšinu z nich vykoná zamestnávateľ takzvané ročné zúčtovanie príjmov, čo znamená, že takíto jedinci si už dodatočne nemusia podávať daňové priznanie. Nezaškodí však vedieť ako na to, v prípade, že raz bude takáto potreba aktuálna.

 


 

Daňové priznanie fyzicky

Dlhé roky bolo jedinou možnosťou, ako podať daňové priznanie, urobiť tak poštou, resp. doručením na adresu miestne príslušného daňového úradu. Táto alternatíva je k dispozícii, samozrejme, aj dnes.

 

Ako na to?

Vyplnené daňové priznanie, spolu so všetkými potrebnými prílohami, je potrebné poslať poštou na váš miestne príslušný daňový úrad.


Ktorý to je? Na webe Finančne správy si viete zistiť miestnu príslušnosť k finančnému orgánu


Alternatívou k pošte je fyzické doručenie vyplneného daňového priznania na podateľňu daňového úradu. V tomto prípade rozhoduje deň, kedy tak urobíte - čo je dôležité kvôli termínom na podanie. 

Pri odoslaní poštou rozhoduje dátum na pečiatke.


Poznámka: podať si daňové priznanie poštou, resp. ho osobne doručiť na daňový úrad môžu iba fyzické osoby - nepodnikatelia. Živnostníci a právnické osoby majú zo zákona povinnosť komunikovať s Finančnou správou elektronicky. 


 

Daňové priznanie online 

Dnes je možné bez problémov podať daňové priznanie online aj z pohodlia domova. Nemusíte nikam chodiť, nič tlačiť, stačí vám počítač s pripojením na internet.
Pre podanie daňového priznania online cez portál Finančnej správy musíte byť zaregistrovaní a mať aktívne užívateľské konto
 

Potom je postup takýto:

  1. prihlásite sa na webe Finančnej správy,
  2. v Osobnej internetovej zóne si vyberiete Katalógy Katalóg formulárov,
  3. vyberte Daň z príjmov fyzickej osoby a vyberte príslušné tlačivo,
  4. vyplňte všetky polia, pripojte požadované prílohy,
  5. skontrolujte správnosť vyplnených údajov a stlačte Kontrolovať,
  6. priznanie popíšte Elektronickou značkou (EZ), alebo Kvalifikovaným elektronickým podpisom (KEP),
  7. potvrďte subjekt, za ktorý podávate priznanie.

 

Alternatívne, ak máte daňové priznanie už vyplnené a stiahnuté vo formáte XML, viete si ho podať ešte rýchlejšie. V aplikácii eDane alebo na stránke Finančnej správy si jednoducho zvolíte možnosť Načítať zo súboru a označíte predmetný dokument.

 

NÁŠ TIP: chcete si urýchliť a zjednodušiť podanie daňového priznania? Vyplňte si ho v našej šikovnej online aplikácii a hotovo máte už za 15 minút. Bez problémov tak zvládnete daňové priznanie typu A, aj typu B pre živnostníkov s paušálnymi výdavkami.

 

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek spôsob podania daňového priznania, pevne veríme, že tento stručný návod vám k tomu pomôže.

 

Prečítajte si tiež

  1. Najčastejšie otázky k daňovému priznaniu typu A (DPFOA)
  2. Najčastejšie otázky k daňovému priznaniu typu B (DPFOB)
  3. Najčastejšie chyby v daňovom priznaní

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.