Odklad slovenského daňového priznania - ako naň?

2. február 2024

Autor Šimon Briatka

Riadny termín na podanie slovenského daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby je štandardne 31. marec, ak tento deň nepripadá na sobotu, nedeľu, alebo sviatok. Každá fyzická osoba má však možnosť požiadať o odklad termínu do júna, resp. až do septembra. Ako na to?


 

Termíny na podanie daňového priznania

 

Zákon jasne pomenúva tri termíny, ktoré sa týkajú podávania slovenských daňových priznaní k dani z príjmu fyzických osôb - typu A aj typu B:

 

  1. 31. marec - riadny termín, v roku 2024 pripadá na nedeľu, pondelok 1. apríla je sviatok, čiže termín sa posúva na utorok 2. apríla 2024;
  2. 30. jún - termín pri žiadosti o odklad, v roku 2024 tiež pripadá na nedeľu, čiže termín sa posúva na pondelok 1. júla 2024;
  3. 30. september - termín pri žiadosti o odklad, za predpokladu, že daňovník mal príjmy zo zahraničia, vychádza na pondelok.

 

Je dôležité podotknúť, že nech sa na vás vzťahuje akýkoľvek z týchto termínov, do tohto dňa je potrebné slovenské daňové priznanie nielen podať, ale aj uhradiť daňovú povinnosť, ak vám nejaká vznikla.

 

NÁŠ TIP: nemáte závažný dôvod na podanie žiadosti o odklad daňového priznania? Odporúčame vám tak ani nerobiť a podať si ho v riadnom termíne. Tejto povinnosti sa tak zbavíte v predstihu a nemusíte na ňu myslieť - navyše, ak vám vznikne nárok na daňový preplatok, peniaze získate skôr. Vyplňte si online daňové priznanie v našej appke a dostanete ho rovno v elektronickom formáte, ktorý raz dva podáte aj elektronicky! 


 

Ako si podať žiadosť o odklad?

 

Na tomto mieste spomeňme, že „ žiadosť o odklad“ je hovorovým označením pre proces, ktorého plný oficiálny názov znie podanie oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

 

Ako už vyplýva z tohto názvu, proces zahŕňa podanie žiadosti, resp. oznámenia a to konkrétne na miestne príslušný daňový úrad (ak sa človek rozhodne urobiť tak papierovou formou), resp. elektronicky (pri fyzických osobách podnikateľoch ide o povinnú formu komunikácie, pri ostatných FO o jednu z dvoch dostupných možností).

 

Tlačivo v .pdf formáte nájdete na webe Finančnej správy.

 

Ak máte povinnosť komunikovať s daňovým úradom elektronicky, resp. si tak prajete urobiť, tlačivo nájdete po prihlásení sa do svojho účtu na webe www.financnasprava.sk

 

Je nevyhnutné použiť toto predpísané tlačivo, inú formu, žiaľ, daňový úrad nebude akceptovať.

 

POZOR: oznámenie musí byť podané najneskôr v štandardnej lehote na podanie daňového priznania, teda najneskôr 2.4.2024. Do tohto dátumu ho musíte buď doručiť na miestne príslušný daňový úrad (papierová forma), alebo ho podať cez portál slovensko.sk (elektronická forma).

 

Prečítajte si tiež o daňovom priznaní typu A 2024daňovom priznaní typu B 2024 a hneď budete vedieť, aké povinnosti vás tento rok čakajú. 


 

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.