Slovenské daňové priznanie typ B 2024

26. január 2024

Autor Šimon Briatka

Daňové povinnosti nás čakajú aj v roku 2024. Tou najčastejšou je daňové priznanie k dani z príjmu fyzickej osoby (DPFO). V tomto texte sa pozrieme na DPFO typ B.


 

Slovenské daňové priznanie typ B 2024 - kto má povinnosť?

 

Na úvod je dôležité poznamenať, že daňové priznanie typ B si podáva tá fyzická osoba, ktorá mala v kalendárnom roku 2023 hocijaký iný zdaniteľný príjem, ako príjem zo závislej činnosti (zamestnania). Rovnako aj vtedy, ak síce mala príjem zo závislej činnosti, ale okrem neho ešte aj iný druh zdaniteľného príjmu.

 

Daňové priznanie typ B si podávajú teda všetci živnostníci a iné SZČO (ktoré mali príjmy z podnikania), daňovníci so zdaniteľným príjmom z prenájmu nehnuteľnosti, predaja nehnuteľnosti, kryptomien, obchodovania s cennými papiermi a podobne.

 

Povinnosť podať si slovenské daňové priznanie sa týka tých daňovníkov:

  • ktorých celosvetové zdaniteľné príjmy za rok 2023 prekročili 2 461,41 eur,
  • dosiahli daňovú stratu,
  • k tomu boli vyzvaní daňovým úradom

 

NÁŠ TIP: chcete vedieť, aké sú najdôležitejšie rozdiely medzi DPFO A a DPFO B? Dočítate sa o nich v našom blogu: Rozdiely medzi slovenským daňovým priznaním typu A a typu B.

Pre živnostníkov uplatňujúcich si paušálne výdavky máme skvelú správu: v tomto roku si môžete vyplniť svoje daňové priznanie typu B online už aj v aplikácii Easyforms Mojedane!

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Aké zmeny sú v DPFO B 2024 oproti predošlému roku?

 

Podobne, ako pri DPFO A, aj v daňovom priznaní typu B došlo k najvýraznejším zmenám predovšetkým v súvislosti s uplatňovaním daňového bonusu na deti. Ide o úpravu riadkov 34, 34a a 116a. 

 

Ďalej došlo k zmene na riadku 35 - bolo doplnené políčko na dátum začatia úročenia úveru na bývanie - a na riadku 75 - vykázanie nezdaniteľnej časť základu dane na doplnkové dôchodkové sporenie (DDS).

 

Pri daňovom priznaní typu B došlo tiež k úprave Prílohy č. 2, bola z nej vypustená časť Výpočet dane z osobitného základu dane z príjmu kontrolovanej zahraničnej spoločnosti u fyzickej osoby podľa § 51h zákona.
 

Kedy si podať daňové priznanie typu B 2024?

 

Termín na podanie daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby (typu A aj B) je 31. marca 2024. Keďže však tento deň vychádza na nedeľu a nasledujúci deň, pondelok 1. apríla, je štátny sviatok (Veľkonočný pondelok), posúva sa termín až na utorok 2. apríla 2024. Do tohto dňa je potrebné daňové priznanie nielen podať, ale aj uhradiť potenciálnu daňovú povinnosť.

 

Výnimkou sú daňovníci, ktorí si včas (do 31. marca) podali žiadosť o odklad daňového priznania. Tým sa lehota predlžuje až do 30. júna 2024, čo je však opäť vychádza na nedeľu, takže daňové priznanie je potrebné podať a daň uhradiť do pondelka 1. júla 2024.

 

Daňovníci, ktorí mali v kalendárnom roku 2023 aj zahraničné príjmy, si môžu termín na podanie daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby posunúť až na pondelok 30. septembra 2024.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Máte povinnosť podať si daňové priznanie typu B? Patríte k živnostníkom, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky? Vyplňte si svoje daňové priznanie typu B online v aplikácii Easyforms Mojedane. Celý proces máte hotový raz-dva vďaka intuitívnym pomôckam, nemusíte ovládať účtovný a daňový žargón a zvládnete to aj cez mobil.

 

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.