Kto má povinnosť podať si daňové priznanie typu B?

12. január 2024

Autor Šimon Briatka

Rozlišujeme dva typy slovenského daňového priznania fyzickej osoby - typ A a typ B. Prvý menovaný si podávajú všetci, ktorí majú príjem výhradne zo zamestnania. Koho sa týka daňové priznanie typu B?
 

Základná podmienka slovenského daňového priznania

Ešte predtým, než prejdeme k ďalším podmienkam, je nevyhnutné povedať si o tej kľúčovej - teda hranici príjmu.

Slovenské daňové priznanie za rok 2023 si v roku 2024 musí podať každý, koho celosvetové zdaniteľné príjmy presiahli sumu 2 461,41 eur, prípadne dosiahol daňovú stratu, alebo ho k tomu vyzval miestne príslušný daňový úrad

Ak ste splnili túto podmienku, máte povinnosť podať si daňové priznanie k dani z príjmu fyzickej osoby:

  • daňové priznanie typ A - ak ste mali príjmy IBA zo závislej činnosti (zamestnania),
  • daňové priznanie typ B - ak ste mali príjmy z podnikania, alebo iné druhy príjmov.

Konkrétnym prípadom, kedy si človek musí podať slovenské daňové priznanie typu B, sa venujeme nižšie.

NÁŠ TIP: prečítajte si tiež náš článok o rozdieloch medzi daňovým priznaním typu A a typu B.

1. Príjmy z podnikania (fyzické osoby)

Povinnosť podať si daňové priznanie typu B má každá samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), vrátane všetkých živnostníkov. Spadajú totiž do skupiny fyzických osôb, ktoré majú príjmy z podnikania.

Všetky fyzické osoby - podnikatelia majú povinnosť podať si daňové priznanie typu B bez ohľadu na to, aké ostatné príjmy mali. 

Špecifikom daňového priznania živnostníkov je, že si v ňom uplatňujú aj náklady - a to buď skutočné, reálne preukázateľné výdavky, alebo tzv. paušálne výdavky percentom z príjmov.

Patríte medzi živnostníkov uplatňujúcich si paušálne výdavky? Vyplňte si daňové priznanie už za štvrťhodinu v našej šikovnej online appke mojedane.sk!

2. Príjmy z prenájmu nehnuteľností

Ak ste popri zamestnaní mali aj príjem z prenájmu nehnuteľnosti a tento príjem presiahol 500 €, máte povinnosť podať si daňové priznanie typu B.

Do výšky 500 € je príjem z prenájmu nehnuteľnosti oslobodený od dane z príjmu. 

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

3. Príjmy z cenných papierov

Ak ste v predmetnom kalendárnom roku mali príjmy z predaja cenných papierov (teda napr. akcii, dlhopisov, ETF, derivátov, opcií a podobne), ste povinní zdaniť aj tento príjem a to rovnako pri podaní daňového priznania typu B.

Existuje jedna výnimka: ak ste vlastníkom cenných papierov dlhšie ako 1 rok, príjem z ich predaja je oslobodený od dane z príjmu.

Ak cenné papiere iba „držíte” a ich hodnota napríklad vzrastie, tento nárast nepodlieha dani z príjmu. 

4. Príjmy z virtuálnych mien (kryptomien)

Pri virtuálnych menách, napríklad bitcoinoch, je to veľmi podobné, ako pri príjme z predaja cenných papierov.

Zdaňujete ich vtedy, ak ste virtuálne meny predali, ale pozor, aj vtedy, ak ste si za ne niečo kúpili, resp. ich vymenili za tovar alebo službu. Zdaňujete ich podávaním daňového priznania typu B.

Opäť platí, že ak ich vlastníte a ich hodnota narástla, no vy ste ich nepredali, prípadne nevymenili za tovary či služby, zdaňovať ich nemusíte. 

NÁŠ TIP: prečítajte si tiež náš všeobecný článok o zdaňovaní kryptomien.

Daňové priznanie typu B online

Tieto typy príjmov patria medzi najčastejšie dôvody toho, že daňovník si musí podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu B.

Možno ste boli zvyknutí, že v aplikácii mojedane.sk si vyplníte online daňové priznanie iba pre zamestnancov (typ A).

V roku 2024 však spúšťame aj online daňové priznanie typu B - určené pre živnostníkov, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky. Využitím aplikácie mojedane.sk výrazne šetríte čas, vyhnete sa ničnehovoriacemu účtovníckemu žargónu a vyplnené daňové priznanie môžete v kompatibilnom formáte hneď elektronicky podať

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.