Daňové priznanie živnostníka - čo musíte vedieť?

22. február 2024

Autor Šimon Briatka

Živnostníci a iné SZČO majú, podobne ako zamestnanci, svoje povinnosti voči daňovému úradu. Tou, ktorá sa týka azda najväčšieho počtu z nich, je podanie daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby. Čo by o ňom živnostníci mali vedieť?

 

 

Povinnosť podať si daňové priznanie živnostníka

 

Nie každý jeden živnostník má povinnosť podať si daňové priznanie. Podmienky vzniku tejto povinnosti sú rovnaké pre všetky fyzické osoby na Slovensku:

  • celosvetové zdaniteľné príjmy za rok 2023 nad sumou 2 461,41 eur,
  • vykázanie daňovej straty,
  • výzva zo strany daňového úradu. 

 

Zásadný rozdiel medzi daňovým priznaním živnostníka a zamestnanca je v tom, že živnostník si musí podať slovenské daňové priznanie typu B (DPFO B) bez ohľadu na to, aké príjmy mal. Zamestnanec, pokiaľ mal príjmy iba zo závislej činnosti (t.j. zamestnania), si podáva daňové priznanie typu A.

 

Okrem toho je dôležitým rozdielom to, že živnostník - podnikateľ, má povinnosť komunikovať s Finančnou správou SR elektronicky.

 

NÁŠ TIP: prečítajte si o ďalších rozdieloch medzi slovenským daňovým priznaním typu A a typu B

 

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

 

Dôležité sú výdavky

 

Azda najzásadnejšou položkou v daňovom priznaní SZČO, hneď po príjmoch, sú výdavky. Pri nich má živnostník na výber z dvoch spôsobov uplatňovania:

  • skutočné výdavky,
  • paušálne výdavky.

 

Pri skutočných výdavkoch si živnostník, ako už názov napovedá, uplatňuje reálne, preukázateľné výdavky, ktoré v priebehu daňového roka vynaložil pri podnikaní. Dôležité je najmä slovo preukázateľné, pretože každý jeden takýto výdavok musí byť doložený dokladom, napríklad faktúrou, pokladničným bločkom či iným potvrdením. Samozrejme, do výdavkov si môže živnostník dať iba také položky, ktoré sú daňovo uznateľné a reálne znižujú základ dane.

 

Paušálne výdavky sú nazývané tiež výdavky percentom z príjmov. Ide v podstate o fiktívne výdavky, ktoré tvoria 60 % z príjmov živnostníka v konkrétnom roku, avšak maximálne do výšky 20.000 €. 

 

NÁŠ TIP: prečítajte si článok, ktorý sme venovali téme rozdielov medzi skutočnými a paušálnymi výdavkami živnostníka v daňovom priznaní typu B.

 

Voľba medzi skutočnými a paušálnymi výdavkami je dôležitá, pretože dokáže výrazným spôsobom ovplyvniť výšku základu dane a tým pádom aj daňovej povinnosti živnostníka. 

 

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

 

Na paušálne výdavky použite aplikáciu mojedane.sk

 

Mali ste za rok 2023 príjmy iba z podnikania (zo živnosti) a chcete si uplatniť paušálne výdavky? Máme pre vás tip, ako si daňové priznanie vyplniť rýchlo, jednoducho a aj bez znalosti účtovného či daňového žargónu.

 

Použite aplikáciu Easyforms Mojedane.

 

Vďaka nej si vyplníte daňové priznanie typu B online, pokojne aj cez mobil a navyše vás vypĺňaním prevedie zrozumiteľný a praktický dizajn. 

 

Daňové priznanie živnostníka s paušálnymi výdavkami budete mať vďaka appke vyplnené už za 15 minút, exportujete si ho do elektronického formátu a rovno aj podáte. Jednoduché.

 

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.