Kedy sa v daňovom priznaní živnostníka oplatia paušálne výdavky?

7. marec 2024

Autor Šimon Briatka

Fyzická osoba - podnikateľ, teda živnostníci a všetky SZČO, majú pri podávaní daňového priznania typu B k dispozícii dva spôsoby uplatnenia výdavkov - uplatniť skutočné výdavky, alebo paušálne. Kedy sa oplatí druhý menovaný spôsob?

 


 

Paušálne výdavky a daňové priznanie typ B

 

V krátkosti si zopakujme, čo to vlastne sú tie paušálne výdavky, resp. výdavky percentom z príjmu. Zjednodušene môžeme povedať, že ide o fiktívne výdavky, ktoré predstavujú istú časť z dosiahnutých príjmov živnostníka či SZČO.

 

Ako ich vypočítať?
 

Paušálne výdavky si môže živnostník uplatniť vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov dosiahnutých v danom kalendárnom roku, avšak maximálne do výšky 20.000 eur.
 

NÁŠ TIP: o rozdieloch medzi skutočnými a paušálnymi výdavkami živnostníka sme napísali blog - môžete si ho prečítať TU. Odporúčame prečítať si ho najmä vtedy, ak vás tento rok prvýkrát čaká podanie daňového priznania typu B.
 

Uveďme si príklad:
 

Živnostník Tibor dosiahol v roku 2023 zdaniteľné príjmy vo výške 27.500 eur. Jeho skutočné výdavky boli minimálne, rozhodol sa teda uplatniť si výdavky percentom z príjmu, tzv. paušálne výdavky. Vyrátal si, že 60 % z jeho príjmov je 16.500 eur. Túto sumu si teda môže dať do výdavkov.*
 

*do výdavkov si môže každý živnostník či SZČO dať aj uhradené sociálne a zdravotné odvody, bez ohľadu na to, či si uplatňuje skutočné či paušálne výdavky
 

Keďže Tiborom vyrátané paušálne výdavky sú nižšie ako 20.000 eur, môže si ich uplatniť v plnej výške. Ak by mal napríklad v predošlom roku príjem 35.000, tak 60 % z tejto sumy je 21.000, do výdavkov by však mohol zahrnúť iba sumu 20.000 (+odvody).
 

Komu sa oplatia paušálne výdavky?
 

Možno ste sa už dovtípili, že paušálne výdavky sa oplatia predovšetkým tým živnostníkom a SZČO, ktorí za daný kalendárny rok mali iba minimálne skutočné výdavky. Ak by sa rozhodli uplatniť si výdavky, ktoré reálne mali, vo výsledku by bol ich základ dane potenciálne nevýhodne vysoký - čo znamená, že by platili aj vyššiu daň.
 

Sú isté skupiny fyzických osôb - podnikateľov, pre ktorých sú paušálne výdavky ako stvorené. Patria tu najmä duševne pracujúci, ktorí nemajú žiadne (alebo iba minimálne) výdavky na kúpu materiálu, tovarov a služieb, cestovné a podobne.
 

Naše odporúčanie znie - vyrátajte si zo svojich príjmov výšku paušálnych výdavkov. Ak je výsledná suma vyššia, ako vaše skutočné výdavky, rozhodnutie je pomerne jasné. Paušálne výdavky sú pre vás výhodnejšie.
 

Myslite tiež na to, že ak vaše skutočné výdavky sú o čosi vyššie ako paušálne, automaticky to neznamená, že sú aj výhodnejšie. Myslite na to, že pri skutočných výdavkoch je potrebné každú jednu položku zdokladovať a zaevidovať, čo znamená ďalšiu administratívu a časovú investíciu, prípadne dokonca využitie služieb účtovníka.
 

Niekedy je teda dokonca výhodnejšie uplatniť si paušálne výdavky aj vtedy, ak máte skutočné výdavky o niečo vyššie.
 

VEDELI STE, ŽE: v aplikácii www.mojedane.sk si môžete svoje daňové priznanie živnostníka s paušálnymi výdavkami vyplniť už za 15 minút? Je to rýchle, jednoduché a praktické. Nemusíte robiť žiadne výpočty, aplikácia zvládne všetko za vás. 
 

Pevne veríme, že po dočítaní tohto textu máte o čosi jasnejšie v tom, kedy sa vám oplatia paušálne výdavky a kedy skutočné. Prečítajte si tiež o tom, čo musíte vedieť pri podávaní daňového priznania živnostníka.


Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.