Vrátenie daní z Nemecka bez daňového priznania nevybavíte

17. október 2019

Autor Milan Polician

Bez slovenského daňového priznania vám žiadne dane z Nemecka nevrátia (zdroj obrázka:  ArtTower z Pixabay)

 

.

Ľudia, ktorí pracujú v zahraničí, konkrétne v Nemecku, majú často dilemu v tom, ako, a kde majú vlastne podať daňové priznanie.

.

Preto sme sa s touto otázkou obrátili na kolegov z našej materskej spoločnosti TJ-Legal, s.r.o., ktorí sa špecializujú na vrátenie daní zo zahraničia.

.

Mnohí, ktorí pracujú v zahraničí, žijú v domnení, že daňové priznanie na Slovensku pre nich nie je vôbec relevantné. Opak je však pravdou, keďže práve na základe daňového priznania na Slovensku vám vrátia dane zo zahraničia. Je preto vhodné vedieť, čo je vašou povinnosťou na Slovensku, ak máte príjmy zo zahraničia.

Každý rezident SR má povinnosť podať daňové priznanie

Na začiatok si objasníme, kto je povinný podať daňové priznanie na Slovensku. Táto povinnosť je uložená každému rezidentovi SR, to znamená každému, kto má na Slovensku trvalý pobyt, alebo sa na našom území zdržiava aspoň 183 dní v kalendárnom roku. Preto, ak pracujete v Nemecku a týkajú sa vás vyššie spomenuté kritériá, ste povinný podať daňové priznanie na Slovensku.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Príjmy nad polovicou nezdaniteľného minima

Povinnosť vzniká aj v prípade, ak sú celosvetové príjmy klienta vyššie ako polovica nezdaniteľného minima. Pre rok 2019, teda daňové priznanie 2020, je táto suma vo výške 1 968,68 eur. Ide o zdaniteľné príjmy, ktoré sú súčasťou daňového priznania typu A. Pri ďalších príjmoch, ako príjmy z prenájmu, či predaja nehnuteľnosti, sa podáva daňové priznanie FO typu B.

Podanie daňového priznania pri príjmoch zo zahraničia je možné predĺžiť

Pri zahraničných príjmoch je možné predĺžiť podanie daňového priznania až o pol roka, túto skutočnosť je však nutné oznámiť daňovému úradu na Slovensku na základe Oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Toto tlačivo si môžete stiahnuť tu.

Prečo potrebujete daňové priznanie podať aj na Slovensku?

vrátenie daní z Nemecka je možné požiadať 4 roky spätne.

.

Ak ste sa rozhodli žiadať vrátenie dane z Nemecka, začnete podaním daňového priznania typu A na Slovensku.. Na jeho základe slovenský daňový úrad potvrdí formulár EU/EWR, ktorý je súčasťou nemeckého daňového priznania. S týmto potvrdeným formulárom môžete žiadať o vrátenie daní z Nemecka.

.

Nenechajte prepadnúť preplatok daní

Z ďalších dokladov potrebných k podaniu nemeckého daňového priznania zúčtovanie Lohnsteuerbescheinigung. To alebo vaše posledné výplatné pásky od zamestnávateľa budú doklady, na základe ktorých bude môcť byť vybavená vaša žiadosť o vrátenie daní z Nemecka. Aby nebol tento proces pre vás starosťou, spoločnosť TJ-Legal, s.r.o. všetko vybaví za vás, stačí vyplniť online formulár.

Náš tip:

V našej aplikácii mojedane.sk si môžete online spracovať vaše daňové priznanie 2020 za rok 2019 – rýchlo, jednoducho a spoľahlivo.

Daňové priznanie online cez mojedane.sk

 


Vylúčenie zodpovednosti:
 
Obsah článku je aktuálny k dňu jeho uverejnenia, ak nie je uvedené inak. Prosím berte na vedomie, že aktuálne články, blogy alebo videá na stránke mojedane.sk zahŕňajú všeobecné informácie o danej problematike a teda nepredstavujú odborné či daňové poradenstvo poskytnuté v konkrétnej situácii.

Milan Polician

Jeden z autorov aplikácie mojedane.sk a managing tax agent v spoločnosti TJ-Legal. Špecializuje sa na spracovanie slovenských, nemeckých a rakúskych daňových priznaní.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.