Podanie daňového priznania online - teraz aj vo formáte XML

17. máj 2021

Autor Sonja Sedláková

Aplikáciu Mojedane pre vás neustále vylepšujeme, aby jednak zohľadňovala každoročné daňové zmeny, ale aj zjednodušovala celkový proces podania daňového priznania. Jednou z tohtoročných noviniek je aj možnosť stiahnuť vyplnené daňové priznanie do formátu XML. Viac o tejto funkcii si vysvetlíme v článku.

 

mladý pár podáva daňové priznanie online

 

Čo je to súbor XML?

Textové súbory uložené vo formáte XML primárne neslúžia na čítanie používateľom, ale aplikáciám, ktoré z nich vedia vyextrahovať všetky štruktúrované dáta. Záznam je veľmi presný, preto je XML súbor akceptovaný aj oficiálnymi štátnymi webmi pri podávaní daňových priznaní.

 

Daňové priznanie v XML

Najväčšou výhodou daňového priznania uloženého v XML je, že ho viete elektronicky podať omnoho rýchlejšie, ako keby ste mali údaje vypisovať ručne.

Ako na to? Po prihlásení sa na portál Finančnej správy alebo do aplikácie eDane už nebudete vypĺňať nový formulár daňového priznania, ale zvolíte možnosť „Načítať zo súboru“, pričom načítate súbor XML vygenerovaný našou aplikáciou Mojedane.sk.

 

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

 

Spôsob podania si zvolíte sami

Pokiaľ nemáte povinnosť komunikovať s daňovým úradom len elektronicky, a vyhovuje vám viac podanie daňového priznania poštou alebo osobne, stále budete mať k dispozícii aj vyplnené tlačivo vo formáte pdf, ktoré si môžete kedykoľvek vytlačiť. Určite však stojí za vyskúšanie podanie daňového priznania online, keďže šetrí čas strávený cestou na daňový úrad alebo poštu, ako aj vaše peniaze.

 

Prečo použiť aplikáciu Mojedane

Daňové priznanie býva nočnou morou väčšiny daňovníkov, no či už ho stihnete podať v marcovom termíne, alebo požiadate o odklad, tak či tak sa mu nevyhnete. S aplikáciou Mojedane sa vyplnenie daňového priznania stáva omnoho jednoduchším a zrozumiteľnejším, keďže máte po celý čas k dispozícii vysvetlivky a indície zostavené našimi účtovníkmi – samozrejme zrozumiteľnou ľudskou rečou. Vybavte svoju daňovú povinnosť v pohodlí domova – jednoducho, bez chýb a za pár minút. Navyše vám aplikácia hneď vyráta, aký vám prináleží daňový preplatok.

 

Daňové priznanie online cez mojedane.sk

 


Zdroj obrázku: Shutterstock

 

Vylúčenie zodpovednosti:

 

Obsah článku je aktuálny k dňu jeho uverejnenia, ak nie je uvedené inak. Prosím berte na vedomie, že aktuálne články, blogy alebo videá na stránke mojedane.sk zahŕňajú všeobecné informácie o danej problematike a teda nepredstavujú odborné či daňové poradenstvo poskytnuté v konkrétnej situácii.

Sonja Sedláková

V roku 2017 som vyštudovala odbor Mediálne štúdiá na Prešovskej univerzite. Odvtedy pracujem v oblasti marketingu a ako špecialistka na online marketing považujem za dôležité rozumieť témam, ktoré propagujem. Na webe Mojedane preto nájdete aj moje články z oblastí daní, ktoré vychádzajú v spolupráci s našimi odborníkmi.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.