Vznik pohľadávky

23. júl 2020

Autor Magdaléna Kopčová

zdroj fotografie: pixabay.com

 

 

 

 

Pohľadávkou sa rozumie právo veriteľa požadovať na dlžníkovi plnenie určitého záväzku. Pohľadávka vzniká v momente, kedy s klientom (teda budúcim dlžníkom) uzavriete zmluvu, v rámci ktorej sa dohodnete o odklade platby. Pohľadávka následne zaniká po zaplatení dlžnej sumy, prípadne iným spôsobom splatenia, započítaním, odpustením dlhu, atď.

 

Zákon presne nedefinuje obsah pohľadávky, avšak určite by mala obsahovať všetko potrebné, aby ste vedeli kto vám dlží, koľko, za čo a kedy vám to má / mal splatiť.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

 

Pohľadávka by mala obsahovať minimálne tieto položky:

- dátum, doklad (na základe ktorého vzniká), dlžník, čiastka, splatnosť, splatená dňa.

 

Pohľadávka vznikne v okamihu, kedy odberateľ alebo osoba nezaplatí určitú sumu do splatného termínu, ktorý si buď veriteľ a dlžník dohodli, alebo je tento termín spísaný v písomnej forme. Od tohto okamihu sa stáva pohľadávka dlžnou a veriteľ je oprávnený vymáhať túto pohľadávku všetkými zákonnými prostriedkami.

 

Pokiaľ vznikne táto pohľadávka, je povinný veriteľ dlžníka napomenúť, aby zaplatil dlžnú sumu. Upomienky sú veľmi dôležitou časťou, na ktorú nie je radno zabúdať. Hlavne pokiaľ ide o neuhradené faktúry, ktoré sú vystavené najčastejšie na základe vzniku a to predovšetkým podpísaním zmluvy. Upomienky by mali byť poslané najlepšie doporučenou poštou, ale nie je to podmienkou.

 

Pri vzniku pohľadávky je nutné kontrolovať premlčacie lehoty. Všeobecná lehota je zákonom stanovená na tri roky a do tej doby má veriteľ možnosť podať návrh žaloby na úhradu dlžnej pohľadávky na súd, ktorý vydá platobný rozkaz alebo rozsudok pre uznanie. Lehota sa teraz prerušuje a v podstate nie je premlčateľná po druhý raz. Na základe právoplatného rozhodnutia súdu môže veriteľ svoju pohľadávku vymáhať prostredníctvom exekútorského úradu, ktorý môže vykonávať exekúcie až do smrti dlžníka. Potom je aj ďalšia možnosť, prihlásiť pohľadávku do pasív dedičstva.

 

Dlžníci si často neuvedomujú, že pohľadávka vzniká napríklad už iba podpísaním zmluvy a až potom je dôležité, či bude táto suma zaplatená včas, neskoro alebo vôbec.

 

Je pravda, že veriteľ (väčšinou veľká firma) nevymáha svoju pohľadávku hneď na začiatku, ale dáva dlžníkovi šancu zaplatiť ju bez ďalších výdajov. Táto lehota je väčšinou obdobie jedného roka. Počas tejto lehoty má dlžník možnosť zaplatiť, pokiaľ sa tak nestane, veriteľ alebo jeho právny zástupca podáva žalobu na súd, ale tým sa pre dlžníka navýšia náklady, ktoré je povinný tiež zaplatiť.

 

Napriek tomu je dôležité, aby si dlžníci aj veritelia uvedomovali dôležitosť krokov, ktoré vedú ku vzniku pohľadávky. Najlepšie je sa takejto situácií vyhnúť zaplatením sumy včas.

 

Náš tip:

Mať prehľad vo všetkých povinnostiach a pohľadávkach dá niekedy zabrať. Občas však pomôže aj jednoduchý time management a veci začnú dávať zmysel.

 


Vylúčenie zodpovednosti:
 
Obsah článku je aktuálny k dňu jeho uverejnenia, ak nie je uvedené inak. Prosím berte na vedomie, že aktuálne články, blogy alebo videá na stránke mojedane.sk zahŕňajú všeobecné informácie o danej problematike a teda nepredstavujú odborné či daňové poradenstvo poskytnuté v konkrétnej situácii.

 

 

Magdaléna Kopčová

V spoločnosti TJ-Legal s.r.o. sa venujem fakturácii, neuhradeným pohľadávkam a komunikácii s klientmi. Vždy ma poteší bezproblémová a plynulá úhrada pohľadávok a dobrá platobná morálka.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.