Slovenské daňové priznanie a vrátenie daní zo zahraničia

8. december 2023

Autor Šimon Briatka

Práca v zahraničí a slovenské daňové priznanie

 

Pracovali ste počas kalendárneho roka za hranicami Slovenska? Ak áno, možno sa pýtate, či aj vy máte povinnosť podať si slovenské daňové priznanie. Prípadne sa o to zaujímate z toho dôvodu, že chcete požiadať o tzv. vrátenie daní zo zahraničia.

 

Na úvod si stručne zodpovieme na otázku, kto má povinnosť podať si slovenské daňové priznanie fyzickej osoby k dani z príjmu (DPFO). 

 

Uvádzame údaje platné pre daňové priznanie za rok 2023.

 

Každý:

 

  1. koho celosvetové zdaniteľné príjmy prekročili sumu 2 461,41 €,
  2. kto v roku 2023 vykázal daňovú stratu,
  3. koho na to vyzval správca dane - teda Finančná správa prostredníctvom daňového úradu. 

 

Bez ohľadu na to, kde ste zdaniteľné príjmy dosiahli (rátajú sa k nim príjmy zo závislej činnosti, teda zamestnania, ale aj z podnikania, vrátane živnosti, ďalej príjmy z prenájmu nehnuteľnosti, kryptomien a podobne), ak ste zarobili aspoň 2 461,41 €, slovenské daňové priznanie si podať musíte.

 

Jedinú výnimku tvoria daňoví nerezidenti SR. Tým ste, iba ak spĺňate všetky 3 nasledujúce podmienky:

 

  1. na Slovensku nemáte trvalý pobyt,
  2. nemáte na Slovensku podnájom či dlhodobé ubytovanie,
  3. na Slovensku ste za kalendárny rok menej ako 183 dní.

 

Ak ste napríklad slovenským občanom, ale trvalé bydlisko máte v Česku či Nemecku, pracujete tam a zdržiavate sa tam viac ako 183 dní (teda viac ako polovicu kalendárneho roka), nie ste daňovým rezidentom SR. Nemusíte si podávať slovenské daňové priznanie.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!


 

Vrátenie daní zo zahraničia a slovenské dane


 

Pomerne častým prípadom však je, že Slovák pracuje v zahraničí iba časť roka, prípadne aj celý rok, ale trvalé bydlisko má na Slovensku

 

V takom prípade si dotyčný musí podať daňové priznanie, ak zarobil minimálne 2 461,41 €, hoci ani jedno euro z tohto zárobku nepochádza zo Slovenska.

 

Ide nielen o zákonnú povinnosť, ale pri žiadosti o vrátenie daní zo zahraničia* aj o nevyhnutný krok. 

 

*ak ste pracovali v zahraničí ako zamestnanec, s veľkou pravdepodobnosťou môžete žiadať o vrátenie daňového preplatku; robí sa tak prostredníctvom podania zahraničného daňového podania a prilepšiť si týmto spôsobom viete o stovky až tisíce eur - pomôže vám s tým naša materská spoločnosť TJ-Legal, s.r.o

 

Podané slovenské daňové priznanie totiž budete potrebovať k získaniu formulára EU/EWR, hovorovo formulára E9. Tento formulár si od vás pri žiadosti o vrátenie dane bude vyžadovať zahraničný daňový úrad - aby mal prehľad o vašich celosvetových príjmoch.

 

Príklady na krajiny, pri ktorých budete potrebovať form. EU/EWR pri žiadosti o vrátenie daní:

 


 

Slovenské daňové priznanie online

 

V aplikácii mojedane.sk si slovenské daňové priznanie aj so zahraničnými príjmami vyplníte za menej ako 15 minút.

 

Appka zvládne príjmy z mnohých krajín, kam Slováci najčastejšie cestujú za prácou - Česká republika, Rakúsko, Nemecko, Holandsko, ale napríklad aj UK či USA.

 

Online daňové priznanie vám dokáže o niečo urýchliť prípravu na podanie žiadosti o vrátenie dane zo zahraničia. Čím skôr máte v rukách vyplnené daňové priznanie, tým skôr môžete požiadať o formulár EU/EWR a neskôr si aj podať samotné zahraničné daňové priznanie. 

 

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!


 

Výhodou je, že ak žiadate o vrátenie daní zo zahraničia za viaceré roky, aplikácia vám spätne pomôže aj so slovenským daňovým priznaním.

 

Okrem vyplnenia daňového priznania je samozrejmosťou aj uplatnenie všetkých daňových bonusov či nezdaniteľných častí základu dane, na ktoré máte nárok, alebo príjmov oslobodených od dane.


 

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.