Prečo si podať daňové priznanie typu A? Kvôli daňovému preplatku

16. február 2024

Autor Šimon Briatka

Hoci vypĺňanie a podávanie daňového priznania nepatrí k práve najpríjemnejším činnostiam, niekedy sa to oplatí aj vtedy, ak vám nevznikla povinnosť. Motivovať vás môžu dve veci: dnes je vyplnenie naozaj jednoduché a navyše za istých podmienok môžete získať peniaze na daňovom preplatku. Čítajte a dozviete sa viac.

 

 

Kto má povinnosť podať si daňové priznanie typ A?

 

Pristavme sa na začiatok pri otázke - kto vlastne má povinnosť podať si slovenské daňové priznanie typu A za rok 2023?

 

Odpoveď:
 

  • každý, koho celosvetové zdaniteľné príjmy za rok 2023 prekročili 2 461,41 eur,
  • každý, kto dosiahol daňovú stratu,
  • každý, bol k tomu vyzvaný daňovým úradom. 

 

Najčastejšie dochádza k vzniku povinnosti na základe príjmovej hranice. Upozorňujeme, že do sumy 2 461,41 eur sa rátajú všetky zdaniteľné príjmy za rok 2023, teda aj tie, ktoré ste zarobili v zahraničí. 

 

NÁŠ TIP: vedeli ste, že za prácu v cudzine môžete žiadať o tzv. vrátenie daní zo zahraničia? Ak ste pracovali ako zamestnanec v Holandsku, Nemecku či Rakúsku, so získaním peňazí vám pomôžu experti z našej sesterskej spoločnosti TJ-Legal

 

Vieme teda už, kto každý má povinnosť podať si slovenské daňové priznanie typu A. Ak patríte do tejto skupiny, máme pre vás skvelú správu. V aplikácii Easyforms Mojedane si už za 15 minút si vyplníte daňové priznanie online, s pomôckami a bez problémov.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Komu sa to oplatí aj bez povinnosti?

 

Prvou skupinou sú všetci, ktorí v roku 2023 pracovali v zahraničí. Ako sme uviedli v tipe vyššie, v takom prípade môžete žiadať o vrátenie daní zo zahraničia. Viete si takto prilepšiť o stovky až tisíce eur. K tomu však budete potrebovať aj vyplnené a podané slovenské daňové priznanie. 

 

Navyše, ak ste v roku 2023 pracovali v zahraničí, s najväčšou pravdepodobnosťou ste aj tak prekročili príjmovú hranicu 2 461,41 eur.

 

Ďalšie skupiny obyvateľstva, ktoré potenciálne môžu získať daňový preplatok, hoci im nevznikla povinnosť podať si slovenské daňové priznanie:

 

  • tí, ktorí boli časť roka 2023 nezamestnaní,
  • študenti s príležitostným príjmom,
  • dôchodcovia s príležitostným príjmom,
  • nerezidenti Slovenskej republiky, ktorí tu pracovali,
  • tí, ktorí boli v priebehu roka 2023 PN, na materskej dovolenke alebo rodičovskej dovolenke,
  • tí ktorí si neuplatňovali počas roka 2023 nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka,, na príspevky do DDS (III. dôchodkový pilier) alebo daňový bonus na deti.

 

Predovšetkým študenti a dôchodcovia, ale aj tí, ktorí pracovali iba časť roka, majú zo zákona nárok na nezdaniteľnú časť základu dane za rok 2023 vo výške 4 922,82 eur. Ak im zamestnávatelia počas roka 2023 strhávali preddavky na daň a tie neprekročili túto sumu, môžu takto odvedenú daň získať naspäť v celej výške.

 

Samozrejme, je nevyhnutné vyhodnocovať prípad od prípadu a nedá sa paušálne povedať, že niekomu určite vznikne nárok. Za orientačný prepočet však nič nedáte a potenciálne môžete získať.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

NÁŠ TIP: vedeli ste, že v aplikácii Easyforms Mojedane na základe automatického výpočtu zistíte, či máte nárok na daňový preplatok? Dozviete sa tiež jeho presnú výšku a aj spôsob, ako oň požiadať.
 

Zvážte, či sa vám podanie slovenského daňového priznania naozaj neoplatí. Aj keď vám nevznikla povinnosť, prilepšiť si o stovku či dve na daňovom preplatku (ale aj viac) nie je nikdy na škodu. Vyplňte si daňové priznanie typu A online - jednoduchšie to už nejde! 


 

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.