Musím podať daňové priznanie, ak som celý rok pracoval v zahraničí?

21. november 2018

Autor Veronika Joščáková

Aktualizácia: 26. máj 2020

Musím podať daňové priznanie keď pracujem v zahraničí? (zdroj fotografie: pixabay.com)
Musím podať daňové priznanie keď pracujem v zahraničí? (zdroj fotografie: pixabay.com)

 

V dnešnom článku sa budeme venovať téme, ktorá každý rok trápi našich zahraničných Slovákov.

 

Celý rok žijem, pracujem a odvádzam dane v zahraničí, domov na Slovensko chodím niekoľkokrát do roka. Napriek tomu, že som na Slovensku nezarobil nič, musím si podať slovenské daňové priznanie? Ako to teda v skutočnosti naozaj je?

 

Podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov vzniká fyzickej osobe povinnosť podať si daňové priznanie, ak jej celkové zdaniteľné príjmy presiahli v roku 2019 sumu 1 968,68 €. Celkové zdaniteľné príjmy sú pritom príjmy, ktoré fyzická osoba dosiahla nielen zo zdrojov príjmov na Slovensku, ale aj zo zahraničia (alebo iba zo zahraničia). Daňovník je pritom definovaný ako osoba s neobmedzenou daňovou povinnosťou, teda rezident SR. Ide o občana, ktorý má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt, bydlisko, alebo sa tu obvykle zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku, v ktorom dosiahol príjem zo zdrojov v zahraničí.

 

Povinnosť podať si daňové priznanie na Slovensku za kalendárny rok je potrebné v termíne do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí predchádzajúceho kalendárneho roka. Ak ste však mali príjem zo zahraničia, podľa § 49 ods. 3 písm. b) ZDP máte možnosť podať si žiadosť o odklad daňového priznania až o 6 mesiacov, t.j. do 30. septembra v aktuálnom roku. V takom prípade je potrebné vypísať Oznámenie o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania a následne ho doručiť na príslušný daňový úrad. Ak je daňovník povinný komunikovať s finančnou správou elektronicky, oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania sa musí podať touto formou.

 

V prípade, že sa rozhodnete žiadať o vrátenie daní zo zahraničia, vašou povinnosťou je podať si daňové priznanie na Slovensku za príslušný kalendárny rok. Na spracovanie vášho daňového priznania typu A môžete využiť našu aplikáciu:

 

Daňové priznanie online cez mojedane.sk

 


Vylúčenie zodpovednosti:
 
Obsah článku je aktuálny k dňu jeho uverejnenia, ak nie je uvedené inak. Prosím berte na vedomie, že aktuálne články, blogy alebo videá na stránke mojedane.sk zahŕňajú všeobecné informácie o danej problematike a teda nepredstavujú odborné či daňové poradenstvo poskytnuté v konkrétnej situácii.

Veronika Joščáková

Absolvovala som štúdium na Vysokej škole bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Po skončení štúdia som žila a pracovala v zahraničí a na vlastnej koži zakúsila radosti a strasti Slovákov pracujúcich v zahraničí. 

Svoje skúsenosti zúročujem v spoločnosti TJ-Legal s.r.o., kde  sa špecializujem na spracovanie daňových priznaní pre zamestnancov pracujúcich v Rakúsku.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.