Daňové priznanie typu B a vedenie účtovníctva

2. máj 2024

Autor Šimon Briatka

Patríte medzi živnostníkov, alebo fyzické osoby - nepodnikateľov, ktoré si podávajú daňové priznanie typu B? Možno vás zaujíma, či máte povinnosť viesť si účtovníctvo. Odpoveď sa dozviete v tomto texte.

 

 

Kto podáva daňové priznanie typu B?

 

Na úvod si zhrňme, kto každý má povinnosť podať si daňové priznanie typu B za rok 2023:

  • všetky SZČO, vrátane živnostníkov,
  • všetci daňovníci, ktorí mali za daňový rok 2023 zdaniteľné príjmy vo výške najmenej 2461,41 €, pričom platí, že mali okrem príjmov zo zamestnania (závislej činnosti) aj iné druhy príjmov, prípadne príjmy zo zamestnania nemali, ale mali iné druhy príjmov*

 

*pozor, niektoré príjmy sú od dane z príjmov oslobodené, napríklad príjem z prenájmu nehnuteľnosti do výšky 500 eur, prípadne príjem z predaja nehnuteľnosti, od nadobudnutia ktorej uplynulo 5 a viac rokov a podobne.
 

NÁŠ TIP: patríte medzi živnostníkov, ktorí s v roku 2023 uplatňovali paušálne výdavky? Vyplňte si daňové priznanie typu B online v našej šikovnej appke. Klienti nás hodnotia na 4,9 hviezdičiek z 5

 

Ak ste sa našli v jednej z týchto dvoch kategórií, máte povinnosť podať si v roku 2024 daňové priznanie k dani z príjmu fyzickej osoby typu B.
 

Máte však povinnosť viesť účtovníctvo?
 

Účtovníctvo si vedú podnikatelia
 

Odpoveď znie: iba ak podnikáte ako SZČO či živnostník a z tejto činnosti ste mali zdaniteľné príjmy. 
 

Ak ste mali za rok 2023 iba zdaniteľné príjmy z prenájmu nehnuteľnosti, predaja nehnuteľnosti, kryptomien, obchodovania s cennými papiermi, prípadne ich rôzne kombinácie (vrátane kombinácie s príjmami zo zamestnania), tak účtovníctvo viesť nemusíte. 
 

Pozor: právnické osoby, teda spoločnosti s ručením obmedzeným, akciové spoločnosti, komanditné spoločnosti a ďalšie typy majú povinnosť podať si daňové priznanie k dani z príjmu právnických osôb, NIE daňové priznanie typu B.
 

Živnostníci a SZČO s príjmami z podnikania si môžu dokonca vybrať medzi dvoma typmi vedenia účtovníctva, resp. jednou ďalšou alternatívou. Môžu viesť:

  • jednoduché účtovníctvo,
  • podvojné účtovníctvo,
  • daňovú evidenciu. 
     

Fyzické osoby - podnikatelia sú povinné vybrať si jeden z týchto troch spôsobov. Právnické osoby majú povinnosť účtovať v sústave podvojného účtovníctva, živnostníci si však tento spôsob môžu vybrať dobrovoľne, prípadne viesť jednoduché účtovníctvo, alebo daňovú evidenciu s príjmami a výdavkami.

 

Odpoveď teda znie - povinnosť viesť účtovníctvo majú pri podávaní daňového priznania typu B iba živnostníci, ktorí si môžu vybrať konkrétnu formu, resp. alternatívu v podobe daňovej evidencie.

 

Ak ste mali napríklad príjem zo zamestnania a popritom aj príjem z prenájmu nehnuteľnosti (kryptomien, cenných papierov…), túto povinnosť nemáte. 

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.